"

"
SEVGİLİ KARDEŞİM AYLİN COŞAR ONAT'IN ARAMIZDAN AYRILARAK SONSUZLUĞA UĞURLAYIŞIMIZIN ;13. YILINDA SEVGİ , RAHMET VE ARTAN ÖZLEMLE ANIYORUZ. O KADAR ÖZLEDİK Kİ; ATTIĞIMIZ ADIMDA, ALDIĞIMIZ NEFESDE HEP BİZİMLESİN. 17 AĞUSTOS 2011

20 Temmuz 2012 Cuma

KARA KABAK *** GÜLNAR


MALZEMELER

  • 1 adet kabak (genelde büyük oluyor. 4 kişilik)
  • 1 iri soğan
  • 3-4 domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • yarım çorba kaşığı domates salçası
  • yarım çorba kaşığı tereyağ ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 diş sarımsak
  • 3-4 dal fesleğen
      YAPILIŞI
      Kabağın dışı sıyrılır ve yıkanır. Uzunlamasına 8 dilime bölünür. Kabak çok taze ise çekirdeklerinin çıkarılmasına gerek yoktur. Dilimler cips den biraz kalın olacak şekilde doğranır. 
Yayvan bir tencereye zeytinyağı konur soğan ince ince doğranarak sotelenir. Üzerine biberler eklenir. Daha sonra doğranmış kabaklar eklenir. Biraz daha sotelenir. Bu arada domateslerin kabukları soyulur ve ince ince doğranır. Domates ve salça eklendikten sonra tereyağı da konur kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirilir. Taze olduğunda çabuk pişer arada kontrol etmek gerekir. Çok pişmemesi gerekir biraz diri olmalıdır. Ocak kapatıldığında  ince ince kıyılmış sarımsaklar ve fesleğen eklenir soğumaya bırakılır. Soğuk olarak yenir.
NOT: Bu kabak sadece Gülnar'da yetişmiyor. Biz tohumunu getirerek Ankara da yetiştirdik. Çok verimli bir kabak çeşidi.

1 Temmuz 2012 Pazar

BOL TANELİ KAYISI REÇELİ



      MALZEMELER

  • 1,5 kilo şekerpare kayısı
  • 1 kilo toz şeker
  • yarım limon suyu
  • 2 su bardağı su
YAPILIŞI
Ezik olmayan ,yeni olgunlaşmış hafif diri kayısılar seçilir. kayısılar 4 e bölündükten sonra bir gün güneşte bekletilirse reçeliniz daha lezzetli olur.
Kayısı reçelinin esas ölçüsü 1 kilo kayısı,1 kilo şeker,2 su bardağı su,yarım limon suyudur. Bol taneli yapmak istiyorsanız yukarıdaki tarifi uygulayabilirsiniz. 
Kayısılar yıkanıp suyu süzüldükten sonra araları açılarak ikiye bölünür ve çekirdekleri çıkarılır. Bir tencereye bir sıra kayısı dizilir üzeri şekerle kaplanır. Kalan kayısılar eklenir şekerle kaplanır ,kapağı kapatılır ve sulanması için sabaha kadar bekletilir. Şekerde bekletilince kayısılarda biraz sertleşir. Çekirdekleri kırılır 5 dakika suda kaynatılır, kabukları soyulur.
Sulanmış olan kayısıların üzerine 2 su bardağı su eklenir ve kaynatılır. Kayısılar şeffaflaşmaya başlayınca süzgeç kepçe ile şerbetten çıkarılıp başka bir kaba alınır. Kalan şerbet kaynatılmaya devam edilir. Şerbetin kabarcıkları küçülmeye başlayınca küçük bir kaseye bir kaç kaşık alınır soğutulur ve kıvamına bakılır. Hafif kıvamlı hale gelince kaşık şerbete batırılır bir tabak içine bir damla damlatılır, damla dağılmadan top şeklinde düşüyorsa kıvam olmuş demektir. Çıkarılmış kayısılar ve kabuğu soyulmuş kayısı çekirdekleri de şerbete eklenir. 10 -15 dakika daha kaynatılır. Tekrar kıvamı kontrol edilir. kıvamı olmuşsa yarım limon suyu eklenir. 5 dakika daha kaynatılır. Sıcak sıcak cam kavanozlara konur. Üzeri bez ile örtülerek 1 hafta güneş alan bir yerde bekletilir. Bu işlem reçelin şeffalaşmasını sağlar. Daha sonra kapağı kapatılarak serin bir yerde muhafaza edilir. Bu reçeli buzdolabında muhafaza etmeli ve çabuk tüketmelidir. Kışlık için dayanmaz. Kış için standart reçel ölçüsünü kullanınız.
NOT: Kayısıların arasını tam açmadan çekirdeklerini çıkarabilirseniz. Soyulmuş çekirdekleri geri içine koyup reçel yapabilirsiniz.