"

"
SEVGİLİ KARDEŞİM AYLİN COŞAR ONAT'IN ARAMIZDAN AYRILARAK SONSUZLUĞA UĞURLAYIŞIMIZIN ;13. YILINDA SEVGİ , RAHMET VE ARTAN ÖZLEMLE ANIYORUZ. O KADAR ÖZLEDİK Kİ; ATTIĞIMIZ ADIMDA, ALDIĞIMIZ NEFESDE HEP BİZİMLESİN. 17 AĞUSTOS 2011

29 Şubat 2024 Perşembe

Kabak sütlacı


 Malzemeler

1 kilo kestane kabağı

600 cc lik bir kavanoz süt

1 çay bardağı pirinç 

1 çay bardağı şeker

Yapılışı

Kabaklar soyulup yıkandıktan sonra küp küp doğranır. Yarım çay bardağı su ile pişirilir. Başka bir kap da yıkanmış pirinçler 1.5 çay bardağı su ile pişirilir. Pirinç, süt,kabak ve şeker birleştirilir kıvam alıncaya kadar pişirilir. Kaselere paylaştırılır soğuyunca buzdolabına konur.

25 Şubat 2024 Pazar

SÜTLÜ KABAK TATLISI



 
MALZEMELER
  • 1 kilo sütlü tatlı yapılan kestane kabağı
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 Çay bardağı toz şeker
  • 1 paket 200 ml krema
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 2 tatlı kaşığı un
  • Dövülmüş ceviz içi
YAPILIŞI
Kabağın çekirdekleri çıkarılıp kabukları soyulur doğranır. Yıkanıp tencereye alınır 1 çay bardağı su konup kaynamaya bırakılır. İyice yumuşayınca blender ile karıştırılır.2 tatlı kaşığı nişasta ve 2 tatlı kaşığı un az su ile açılır ve kabaklara eklenir. Şeker ve süt de eklenir. Ocakta sürekli karıştırarak muhallebi gibi pişirilir. Ocak kapatılınca krema eklenir iyice karıştırılır. Kaselere konur üzeri ceviz ve renkli meyve kuruları ile süslenir.Ben goji berry kurusu koydum. Isısı geçince buzdolabına konur. Soğuk servis yapılır.



13 Şubat 2024 Salı

Sirke Yapımı. ***Mustafa



 SİRKE YAPIMI

Sirke: Üzüm veya bünyesinde şeker bulunduran diğer meyvelerin veya meyve sularının fermantasyon(mayalanma) işleminden geçirilerek önce etil alkol sonra asetik asit fermantasyonu ile elde edilen bir üründür.

Basit bir deyişle, şarabın oksijene açık olarak fermantasyon sonucu ekşimesine sirke diyebiliriz. 

               ( Fransızca Vin: Şarap, Aigre: Ekşi; Vinaigre: Sirke  demektir.)

Meyve veya meyve sularının ilk aşamada mayalanıp etil alkol(şarap) oluşmasına neden olan maya; şarap mayası, bira mayası ve ekmek mayası aynı mayadır; aralarındaki fark alkole karşı olan dirençleridir.

Bu temel bilgiden sonra sirke yapımına geçelim:

Bunun için birim olarak 5 Lt'lik bir kavanozumuz olsun.

Sirkesini yapacağımız meyve öncelikle temiz, olgun ve şeker oranı yüksek olmalı, şeker oranı düşükse şeker ilave edilmelidir.

Şeker oranı uygun olan her meyveden sirke yapılabilir, biz burada elma sirkesi yapımını ele alalım.

1.Elmalar iyice yıkanıp küçük dilimlere ayrılır, çekirdekleri ve çürük yerleri ayıklanıp kavanozun 1/2'sine kadar doldurulur.

2.Kavanozun 3/4'üne kadar klorsuz, temiz, ılık su konur.

3.Meyvenin olgunluğu ve şekeri yeterli değilse uygun miktarda şeker ilave edilir.

4.Mayalanmayı hızlandırmak ve garantiye almak için maya ilave edilir.

Maya uyandırma işlemi:  Bunun için büyükçe bir su bardağının 3/4 üne kadar 38 derece sıcaklığında ılık temiz su konur ve bir  yemek kaşığı şeker ilave edilerek iyice erimesi sağlanır. Şeker eridikten sonra bir tatlı kaşığı ekmek mayası bardağa konup iyice karıştırılır, bardağın ağzı çay tabağı gibi bir kapakla kapatılıp ısı kaybı olmaması için temiz bir bezle örtülür.

15-20 dakikalık bir zaman içinde maya bardakta uyanmış (kabarmış) olur. Uyanmış maya kavanoza boşaltılır ve kavanoz iyice karıştırılır.

5.Kavanoz gün ışığı görmeyen  loş, ılık bir yere kaldırılıp ağzı toz, sinek girmeyecek şekilde tülbent gibi bir bezle kapatılır. 

6.Kavanoz, günde 3-4 defa yüzeye gelen elma dilimleri bastırılarak  karıştırılıp havalandırılır; ilk önce alkol fermantasyonu başlar, elmanın şeker oranı ve ortam sıcaklığı uygunsa fermantasyon 1-2 gün içinde başlayacaktır.  25 Derece uygun bir sıcaklıktır. Fermantasyonun başlamasının işareti karıştırma esnasında hava kabarcıkları(CO2) çıkmasıdır.  

7.Elma dilimleri artık yüzeye gelmeyip dibe çökünce alkol fermantasyonu sonlanıp sirke oluşmasının zamanı gelmiştir. Kavanozun ağzı hava alacak şekilde bir bezle kapatılıp 20 derecenin altına düşmeyecek, loş, sakin bir ortama kaldırılır. 2-3 ay bekletilir. (Eğer elinizde sirke anası varsa kavanozun içine sirke anası veya bir çay bardağı ev yapımı sirke konulur. Fermantasyon hızlanacaktır)

8.Bekleme esnasında sirke kavanozu arada bir kontrol edilerek yüzeyinde sirke anası oluşumu gözlenir. Sirke anası oluştuktan sonra dibe çökmeye başladığı zaman, tadı ve kokusu kontrol edilir, herhangi bir bozulma yoksa süzülüp şişelenir.