MALZEMELER
- 1,5 kg Koyun but veya koyun kaburga (ben kuzu gerdan tercih ettim)
- 1,5 su bardağı nohut
- 2-3 arpacık soğan
- 1 çorba kaşığı tereyağ
- 2 su bardağı pirinç veya bulgur (Ben bulgur tercih ettim)
- Karabiber,pul biber,kimyon
- Küpecik (tabanında delik olan toprak küp)
YAPILIŞI
Akşamdan ıslatılmış nohutlar düdüklü tencerede pişirilir. Etler tavada sürekli çevirilerek hafif kızartılır.Kızartılan etler düdüklü tencereye alınarak, üzerini kapatacak kadar su eklenerek 15 dakika kadar pişirilir.(çok pişmiş olmayacak)(Orjinal tarifte kızartılan etler haşlanmadan direkt küpecik'e yerleştirilir. Pişmesi çok uzun saatler aldığından hafif haşlamayı tercih ettim)Etin bir parçası küpecik dışına konur. Küpecik iç kısmı tereyağ ile sıvanır. Soğanlar, haşlanmış nohut ve haşlanmış etler içine dizilir. Baharatlar eklenir,tuzu ayarlanır. Küpecik ağız kısmı tencerenin tabanına gelecek şekilde ters çevrilir. Etin haşlama suyunun yarısı da tencereye eklenir. 2 bardak kadar normal içme suyu eklenir.Yarım saat kadar pişirilir. Küpecik dışında bırakılan etin pişip pişmediği kontrol edilir. Pişmiş ise bir parça hamur ile küpeciğin deliği kapatılır. Küpecik içindeki su dışarı çıkar. Tencere içine pirinç yada bulgur veya ikisinin karışımı eklenir. Su oranı ayarlanır. Bir miktar tuz atılır.Suyunu çekince havlu kağıt ile pilavın üzeri kapatılır. Küpeciğin üzerinden tüm tencereyi örtecek kadar temiz bir örtü örtülür. Pilav dinlenince küpecik yukarı doğru kaldırılır, içindekiler pilavın üzerine dökülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder