MALZEMELER
- 2 kilo yaprak
- 1200 gr iri kaya tuzu
- cam kavanoz
YAPILIŞI
Yaprak seçimi: el büyüklüğünde, tüzsüz, dilimli olmayan, taze yapraklar seçilir.
Yaprakların 1,5 2 cm kalacak şekilde sapları kesilir. Saplar aynı yönde olacak şekilde 10-12 yaprak üst üste dizilerek demetler yapılır. Bütün demetler yayvan bir kaba dizilir. Büyük bir tencerede su kaynatılır. İçerisine 4 yemek kaşığı iri kaya tuzu atılır,eritilir. Kaynamış su demet haline getirilmiş yaprakların üzerine dökülür. Bir kapak kapatılır sabaha kadar bekletilir. Daha sonra demet yapılan yaprakların sap kısımlarına iri tuzdan serpilir ve dürülür. Suyu her iki el ile sıkılır ve cam kavanoza sıra sıra dizilir. Her sıra bitiminde hava kalmaması için yapraklar iyice bastırılır. Kavanoz iyice dolunca; yapraklar suyun yüzüne çıkmasın diye ince ağaç dallarının kabukları soyulur ve çelikler ile kavanoz ağzına kafes yapılır. Üzerine yapraklardan kalan tuzlu su eklenir. Kavanozun kapağı iyice kapatılır. Kalan tuzlu sudan bir miktar ayrılır, yaprakların suyu eksildikçe üzerine eklenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder