Köfte için;
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- 2.5 yemek kaşığı irmik
- 2.5 yemek kaşığı un
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- nane,karabiber,kırmızı pul biber,kimyon,tuz
- 1 su bardağı sıcak su
Sos için;
- 1 demet maydonoz
- 5-6 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş domates
- 1 su bardağı doğranmış domates veya konservesi
- 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- nane,karabiber,kırmızı pul biber,kimyon,tuz
YAPILIŞ
Köftelik bulgur ile irmik karıştırılır ve bir bardak sıcak su ile ıslatılır,kapağı kapatılarak yarım saat bekletilir. Geniş bir kaba alınarak,yumurta,un soğan,salça ve baharatlar eklenerek iyice yoğurulur. Çok katı olursa biraz su eklenir,cıvık olmuşsa un eklenir. Özlenince fındık büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır ve parmak ile bastırılarak ortası çukurlaştırılır. Unlanmış tepsiye dizilir.
3 litre su konmuş tencereye biraz tuz atılır. kaynayınca köfteler içine atılır. Köfteler su yüzeyine çıktığı zaman pişmiş demektir.
Köfteler pişerken sosu hazırlanır. Derin bir tavaya zeytinyağı ve tereyağı konur. İnce ince kıyılmış sarımsaklar biraz sotelenir. Salça,domates,baharat,nar ekşisi eklenir. Salça iyice eriyince süzgeç ile sudan çıkarılan köfteler bu sosun içerisine atılır. Maydonozların sap kısımları ince ince kıyılarak köfteler ile karıştırılır. Köfteler bir iki karıştırıldıktan sonra ocak kapatılır.Köfteler servis tabağına alınarak üzeri maydonozun yaprakları ile süslenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder