MALZEMELER
- 2 su bardağı susam
- 1 su bardağı ceviz veya fındık
- 1 su bardağı badem
- 1 su bardağı yer fıstığı,
- 1 su bardağı pekmez
- Yarım su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı su
YAPILIŞI
Teflon tavada susamlar kısık ateşte kavrulur. Az dövülerek küçültülmüş dövülmüş ceviz,fıstık ve bademler eklenerek kavrulur. Şeker eklenerek biraz daha kavrulur. Pekmez ve su eklenerek kuruyemişler çekinceye kadar karıştırarak pişirilir. Katı olması için pekmez ve şeker iyice karamelize olmalıdır.Yağlı fırın kağıdına dökülür üzerine tekrar yağlı kağıt konarak merdane ile inceltilir.El su ile ıslatılarak üzeri düzleştirilir. Su ile ıslatılması parlak olmasını sağlar. Tam katılaşmadan kesilir. Sertleşince parçalara ayrılarak servis edilir. Şekeri ne kadar çok koyarsanız o kadar kıtır olur. Ben tarifin yarı ölçüsünü koyduğum için soğukta bekleyince sert oluyor ılık ortamda yumuşuyor.
MAKBULE TARİF:
MAKBULE TARİF:
- 1 su bardağı pekmez
- yarım su bardağı su
- 1 fincan şeker
- 2 su bardağı susam
- 1 su bardağı yer fıstığı
- 1 çay bardağı badem içi
YAPILIŞI
Susamlar çok kısık ateşte karıştırılarak kavrulur. İçine badem ve önceden kavrulmuş fıstık eklenerek kavurmaya devam edilir. Başka bir tavada pekmez su ve şeker karıştırılan sıvı tavaya eklenir. Karıştırarak suyu çekilinceye kadar pişirilir. Bir cam tepsi su ile ıslatılır suyu silkenir. Karışım tepsiye dökülür kaşık arkası ile düzleştirilir. Suya batırarak düzleştirilirse daha parlak olur. Sıcak iken dilimlenir soğuyunca parçalara ayrılarak servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder