MALZEMELER
- 1,5 kilo tatlı yeşil biber
- 2 kilo domates (yeşilli-kırmızılı olabilir)
- 2 kilo ajur
- 2 kilo kelek
- yarım kilo acı biber
- 2,5 lt su
- 3,5 lt sirke
- 4 ince belli küçük çay bardağı kaya tuzu (toplam 500 gr tuz) (az tuzlu yapmak isteyenler yarım çay bardağı eksik kullanabilirler,serin yerde tutmaları gerekir yoksa çiçeklenir).
- 2 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1 demet kereviz
- 1 çorba kaşığı tane karabiber
- 3 baş sarımsak
- 8 litrelik 2 cam kavanoz
YAPILIŞI
Turşu sonbaharda, eylül sonu ekim başı gibi yapılır.
Malzemelerin taze olmasına özen gösterilir. Bütün malzemeler yıkanır suyu süzülür.Ajurlar her iki tarafından kesilerek ayıklanır.Aynı işlem kelekler için de yapılır. Biberlerin saplarının yarısı kesilerek ayıklanır. Yeşil biberler uç kısımlarından 4-5 cm kadar yarılır. Önceden dişlere ayrılmış, ıslatılmış sarımsaklar soyulur ince ince kıyılır.
Yorgan iğnesi ile ajur,kelek ve domatesler 3-4 kez iğnelenir. Malzemeler karışık olarak kavanozlara dizilir. Ara boşluklara biberler yerleştirilir.
Derince bir kap içine 2,5 lt su, 3,5 lt sirke,tuz,limon tuzu,sarımsak, karabiber tuz eriyinceye kadar karıştırılır.Kavanozlar ağzına kadar doldurulur. Üzerine doğranmış kereviz yaprakları yerleştirilir. Kavanoz kapakları sıkıca kapatılır. Havalar henüz sıcak olduğundan serin bir yere konur üzeri koyu renk örtü ile kapatılır. Bir hafta sonra kapağı açılır içinde kalan hava kabarcıkları tahta kaşık yardımı ile çıkartılır havalandırılır tekrar kapatılır. Bundan sonra turşu taşmaya başlar kavanozlar altına tabak koymak gerekir. 3-4 gün arayla 2 kez daha havalandırma işlemi yapılır. Sonra bir daha açılmaz . Kasım ayı ortalarında yemeye başlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder