- Karışık olarak 30 adet dolma biber, patlıcan,kabak,salatalık kurusu
- 2 küçük boy su bardağı pirinç
- yarım çay bardağı bulgur
- 3 orta boy kuru soğan
- 2 çay kaşığı sumak,karabiber,kimyon,nane,tuz
- yarım demet maydonos
- 1 çorba kaşığı domates ve biber salçası
- 1 çay bardağı doğranmış domates veya konservesi
- 3 diş sarımsak
YAPILIŞI
Kurular kaynayan suya atılır ve 15 dakika haşlanır,soğuk sudan geçirip süzülmeye bırakılır. Biraz zeytinyağı konmuş tavada , ince kıyılmış soğanlar kapağı kapatılarak iyice sotelenir. Üzerine yıkanmış pirinçler, salça,domates,bulgur ve baharatlar eklenir. Domates suyu çekilince ocak kapatılır. Maydonos ve sarımsak eklenir. Biraz daha zeytinyağı eklenir. Ekşi sevenler için 1 tatlı kaşığı nar ekşisi eklenebilir.
Kuruların içi fazla şişirilmeden (üçte ikisi) iç malzeme ile doldurulur, yatay olarak tencereye dizilir. Üzerine ısıya dayanıklı boyalı olmayan cam tabak kapatılır. Dolmaların üst hizasına kadar sıcak su konur,tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirilir. Tencere bir kenara eğildiğinde suyu kalmamış ise ocaktan alınır.
Not: Yaprak sarmasını dik koyarsanız dolmalar ezilmeden hepsi aynı şekilde pişer. Tencereyi doldurmaz ise yanına patates koyabilirsiniz. Servis tabağına tümünü ters çevirerek alabirsiniz.
Not: Yaprak sarmasını dik koyarsanız dolmalar ezilmeden hepsi aynı şekilde pişer. Tencereyi doldurmaz ise yanına patates koyabilirsiniz. Servis tabağına tümünü ters çevirerek alabirsiniz.
Merhaba Hamiye Hanım, kardeşinizin anısına açmış olduğunuz siteniz çok anlamlı. Bu sayede biz de güzel tariflerinizden faydalanabileceğiz. Allah günahlarını affetsin, sizlere de uzun sağlıklı ömürler nasip etsin.
YanıtlaSilEylül ve Nisan'ın annesi
Şule'cim çok teşekkür ediyorum. Eylül ve Nisan'ı çok öpüyorum.
YanıtlaSil