"

"
SEVGİLİ KARDEŞİM AYLİN COŞAR ONAT'IN ARAMIZDAN AYRILARAK SONSUZLUĞA UĞURLAYIŞIMIZIN ;13. YILINDA SEVGİ , RAHMET VE ARTAN ÖZLEMLE ANIYORUZ. O KADAR ÖZLEDİK Kİ; ATTIĞIMIZ ADIMDA, ALDIĞIMIZ NEFESDE HEP BİZİMLESİN. 17 AĞUSTOS 2011

3 Mart 2012 Cumartesi

ÇUKUR ÇANAK *** MUSTAFA ( Gülnar - Yöresel)

Kurutulmuş

                                                      Haşlandıktan sonraki açılmış hali
      MALZEMELER
  • 150 gr kurutulmuş çukur çanak
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 4-5 adet yeşil biber
  • karabiber,kırmızı pul biber,zerdeçal,tuz
  • 1 limon
       YAPILIŞI
       Çukur çanak yağışlı mevsimlerde Mersin-gülnar ilçesinde ağaçların altında nemli yerlerde yetişen bir tür mantardır. Doğaldır,zehirsiz, çanak şeklindedir. Tazesinden mevsiminde ve kurutulmuşundan kışın yemeği yapılır. Çok lezzetlidir.
Kurutulmuş çukur çanak ise 4-5 saat önce sıcak su ile ıslatılmalıdır. Taze çukur çanak ise ıslatmaya gerek yoktur. Suyu berraklaşıncaya kadar çukur çanak iyice yıkanır. Limon suyu sıkılmış bol su içinde yarım saat kadar haşlanır, süzülür,tekrar sudan geçirilir. 2 çorba kaşığı zeytinyağı içinde ince kıyılmış soğanlar ve biberler sotelenir. Süzülmüş çukur çanaklar da içine atılır.1 su bardağı su eklenir ve pişmeye bırakılır. Suyunu çekince harlı ateşte çevirerek biraz kavrulur. Baharatları ve tuzu atılır. 2 çorba kaşığı zeytinyağı eklenir ve ocak kapatılır.

5 yorum:

  1. internette gezinirken sitenize rastladık. Güzel ve iç açıcı bilgiler vermişsiniz Exper servis olarak başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil
  2. http://www.mantarcilik.selcuk.edu.tr/makromantarlar.php?id=16&m_id=72

    YanıtlaSil
  3. Sayın Sevikay; sizin bahsettiğiniz mantar farklı bir cins olmalı. Benim bahsettiğim çukur çanak (latincesini bilmiyorum) Toroslarda taşeli yaylasında köylüler tarafından toplanıp güvenle yenilen bir mantar türü.
    Google'dan "Çukur çanak mantarı" şeklinde girersen görsellerden yenilen bir mantar cinsi olduğunu anlarsınız. Örnek link:
    http://karamandan.com/component/k2/21562/21562.html

    YanıtlaSil
  4. Efendim bu mantarın ismi çukur çanak değil
    Çukur çanak; 15cm'e kadar genişliğe ulaşanibilir ve etli olur
    Bu bizim bahsettiğimiz mantar ise ince bir yapıya sahiptir
    Evet şekli çukur ve çanaktır ama bunun ismi yörelere göre değişir
    Mersin mut ilice köyünde buna KULAK derler

    YanıtlaSil