"

"
SEVGİLİ KARDEŞİM AYLİN COŞAR ONAT'IN ARAMIZDAN AYRILARAK SONSUZLUĞA UĞURLAYIŞIMIZIN ;13. YILINDA SEVGİ , RAHMET VE ARTAN ÖZLEMLE ANIYORUZ. O KADAR ÖZLEDİK Kİ; ATTIĞIMIZ ADIMDA, ALDIĞIMIZ NEFESDE HEP BİZİMLESİN. 17 AĞUSTOS 2011

11 Ağustos 2012 Cumartesi

DOMATES BİBER KURUSU

Ankara da bu aylarda artık küflenmeden kurutmak için ;  kış kurularını yapmak gerekiyor.
DOMATES KURUSU: Oval bursa domatesi uygun. Tam kızarmış domatesler seçilir. Yıkanıp suyu süzüldükten sonra enlemesine halka halka 4 e kesilir ve sağlam bir ipe dizilir. Gergin olarak birbirine değmeyecek şekilde asılır. Uzunlamasına dörde bölünerek yağlı kağıt veya parşüment kağıdı üzerine de serilir ama kuruması uzun sürer hem de küflenme riski olur. Bu şekilde yapılırsa suyunu çektikten sonra ipe dizilip asılabilir. Domatesler kuruduktan sonra yarım saat derin dondurucu da bekletilir. Çıkarıldıktan sonra sağlam bir bez torbaya konur ve çekişle veya ağırlıkla domatesler ezilir. İri pul biber gibi oluncaya kadar dövülür. Cam kavanozlarda buzdolabında muhafaza edilir,kışın çorbalarda, köftelerde, dolmalarda vs kullanılır çok lezzet katar.
DOLMA BİBER:Dolma biberler yıkanıp suyu süzüldükten sonra sap kenarına bastırılarak çekirdekleri çıkarılır. Uç kısmından bir dolma biber bir silindir makarna olmak üzere ipe dizilir. Gergin olarak asılır. Güneşli bir yerde kızararak kurur. Kışın dolması yapılır.
KABAK VE SALATALIK KURUSU: Yerli salatalıklar çıkınca iri olanları seçilir. Aynı şekilde dolmalık kabaklar seçilir. Kabak ve salatalıkların kabukları tırtırlı bıçakla sıyrılır ve iyice yıkanır. İkiye bölünür ve içi oyulur. Aralarına ikişer silindir makarna koyarak sağlam bir ipe dizilir. Hava akımı olan güneşli bir yerde kurutulur. Bunlar diğer sebzelere göre daha çabuk kurur.
PATLICAN KURUSU: Hafif iri dolmalık düzgün patlıcanlar seçilir. Yıkandıktan sonra sapları ayıklanır. Ortadan ikiye bölünür ve içleri oyulur. Aralarına makarna konarak ipe dizilir. Oyulan kısımların birbirine yapışmaması için tuzlu soğuk suya batırılır güneşli bir yere gergin asılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder