"

"
SEVGİLİ KARDEŞİM AYLİN COŞAR ONAT'IN ARAMIZDAN AYRILARAK SONSUZLUĞA UĞURLAYIŞIMIZIN ;13. YILINDA SEVGİ , RAHMET VE ARTAN ÖZLEMLE ANIYORUZ. O KADAR ÖZLEDİK Kİ; ATTIĞIMIZ ADIMDA, ALDIĞIMIZ NEFESDE HEP BİZİMLESİN. 17 AĞUSTOS 2011

17 Ağustos 2012 Cuma

EV BAKLAVASI *** EMİNE








     MALZEMELER
      HAMUR: (1 tepsi için)

  • 1 ( küçük)  çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 paket buğday nişastası
  • aldığı kadar un
  • 250 gr tereyağ (Sütü iyi alınmış olmalı,yoksa dilimler üzerinde süt yanıkları oluşuyor.)
  • 1.5 su bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ceviz içi
    ŞERBETİ
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1/4 limon
      YAPILIŞI
     Süt , yoğurt , yağ , yumurta ,sirke, kabartma tozu ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılır. Azar azar un eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.
    Hamur rulo yapılarak 4 eşit parçaya bölünür. Her parçadan cevizden daha küçük 15 adet beze yapılır. Her beze az un kullanarak avuç içi büyüklüğünde açılır. 15 adet olunca aralarına nişasta serpilerek yine üst üste dizilir. El ile bastırılarak biraz yayvanlaştırılır. Merdane ile tepsi büyüklüğünde açılır. (Oklava kullanmayınız, yapraklar birbirine yapışır) Tepsi yağlanmadan açılan hamur serilir. Üzerine iri dövülmüş ceviz içi serpilir. Kalan 3 adet 15 lik beze aynı şekilde açılır ve aralarına ceviz içi serpilerek tepsiye yerleştirilir.
   Kesim: Önce artı şeklinde kesilir. Her parça ortadan başlayarak tekrar ikiye bölünür. 8 eşit dilim olur. Üçgen dilimlerin uzun kenarına paralel 2 cm aralıklarla dilimler yapılır. Kesilen parçalar ters yönden de kesilerek baklava dilimi elde edilir. Tepsinin ortası çiçek görünümünde olur.
   250 gr tereyağı eritilir, tepsinin üzerine eşit bir şekilde yayılır. 1.5 su bardağı zeytinyağı kızdırılır. Baklavaların her tarafına eşit bir şekilde yayılır.(cızırtı çıkarır)  Önceden 80 derece ısıtılan fırına konur. 15-20 dakika kabarması için 90 derecede tutulur.Daha sonra sıcaklık 110 dereceye çıkarılır. Dilimler kabarmaya başlayınca pişirme derecesi 170 dereceye getirilir. Kızarması için sonuna doğru 180 derece yapılabilir. Soğumaya bırakılır.
  ŞERBET: Şeker ve su kaynatılır. 1/4 limon kabuğu ile birlikte şerbete eklenir. Hafif kıvama gelince kaşığın ucundan bir damla damlatılır dağılmıyorsa şerbet olmuştur. ( baklavanın pişme süresi ile şerbetin olma süresi hemen hemen aynı)  Şerbet parmağı yakmayacak sıcaklığa geldiğinde baklava soğuk iken şerbeti dökülür. Yumuşak isteniyorsa üzerine bir tepsi örtülür. Kıtır isteniyorsa üzeri açık bekletilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder