"

"
SEVGİLİ KARDEŞİM AYLİN COŞAR ONAT'IN ARAMIZDAN AYRILARAK SONSUZLUĞA UĞURLAYIŞIMIZIN ;13. YILINDA SEVGİ , RAHMET VE ARTAN ÖZLEMLE ANIYORUZ. O KADAR ÖZLEDİK Kİ; ATTIĞIMIZ ADIMDA, ALDIĞIMIZ NEFESDE HEP BİZİMLESİN. 17 AĞUSTOS 2011

10 Nisan 2013 Çarşamba

HAŞHAŞLI ÇÖREK *** AYŞENUR (SAMSUN)






MALZEMELER
  • 200-250 gr ezilmiş haşhaş
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 1 yumurta
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un (yaklaşık 1 kilo)
  • ılık su
   YAPILIŞI
   Elenmiş un derin bir kaba konur. Tuz, maya, şeker eklenir. Ilık su ile hamur iyice yoğurulur. İstenirse su yerine süt de konabilir daha yumuşak olur. Üzeri havlu ile örtülerek 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. 
Ezilmiş haşhaş içine zeytinyağı eklenir , fırça ile sürülecebilecek kıvamda olmalı.
Mayalanan hamur bir kaç cevirme ile yeniden yoğurulur. 4 eşit bezeye bölünür. Bezeler açılabildiği kadar büyük açılır katlanır kenara konur. Dört beze de açıldıktan sonra  bir yufka serilir üzerine haşhaş sürülür ceviz serpilir. Üzerine 2. yufka konur. Aynı işlemler 4 yufkaya uygulanır. En üstteki yufkaya da haşhaş sürülür ve ceviz serpilir. 4 kat yufka uzunlamasına 3 e bölünür. 3 parça üst üste konur. Enlemesine de 3 e bölünür. Kare bir şekil olur. 2 parmak genişliğinde şeritlere bölünür. Her bir şerit spiral şeklinde burularak ve uzatılarak tepsiye dizilir. Üzerine 1 yumurtanın sarısı sürülür. (beyazı hamura katılabilir) . 10 dakika fırında 50 derecede bekletilir. Daha sonra 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Aynı çörek tahinle de yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder