Ekşitilmiş mayayı kavanoz içinde arkadaşımdan aldım. Hergün 1/4 su bardağı un 1/2 su bardağı ılık su ile besledim. Oda sıcaklığında bekledi.
MALZEMELER
- 4-5 su bardağı elenmiş yarı yarıya köy unu ve hazır un karışımı
- 1 su bardağı ekşi maya
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- susam,ayçekirdeği içi,haşhaş,çörekotu vs
YAPILIŞI
Bütün malzemeler ılık su katılarak yumuşak bir hamur yapılır. mayaya tuz ve şeker temas ettirilmez. Üzeri örtülerek 1 saat kadar dinlendirilir. İçine tohumlar konarak tekrar yoğurulur. Kek kalıbı tereyağ ile yağlanır hamur yayılır. El ıslatılarak şekil verilir. Üzerine çörek otu veya ayçekirdeği serpilir. Fırına konur yanına da 1 kase su konur (yumuşak olması için) . 6-7 saat fırında bekletilir.İyice kabarınca fırın 200 derece de çalıştırılır. Çok lezzetli bir ekmek oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder