"

"
SEVGİLİ KARDEŞİM AYLİN COŞAR ONAT'IN ARAMIZDAN AYRILARAK SONSUZLUĞA UĞURLAYIŞIMIZIN ;13. YILINDA SEVGİ , RAHMET VE ARTAN ÖZLEMLE ANIYORUZ. O KADAR ÖZLEDİK Kİ; ATTIĞIMIZ ADIMDA, ALDIĞIMIZ NEFESDE HEP BİZİMLESİN. 17 AĞUSTOS 2011

27 Aralık 2016 Salı

ŞALGAM SUYU YAPIMI ***MUSTAFA








EVDE ŞALGAM SUYU YAPIMI                                                                                                Evde bulunan ve pazardan alınan malzemelerle ev ortamında yapılmıştır.
MALZEME
  • 8 lt’lik cam kavanoz
  • 1.750 gr siyah havuç
  • 600 gr şalgam turpu
  • 1 bardak bulgur
  • 2 kaşık toz şeker
  • 2 kaşık kaya tuzu
  • 20-30 adet nohut
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 kaşık kırmızı pul biber (toz biber olarak yaptığımız süs biberlerinin kaba kısmını kullandık.
  • Turşuda kullanılan süs biberi veya cin biberi de olabilir. Acı olması istenmiyorsa koymayabilirsiniz).


HAZIRLAMA
Havuçların başları ve kök uçları kesilip ayıklanır,üzerindeki toz,çamur gibi şeyler temizlenir,tırtıklı bir bıçakla kabukları soyulmadan iyice temizlenir(kabuklar kesilerek soyulursa eriyormuş). 
Şalgamların kabuğu soyularak yıkanıp temizlenir.

Havuçlar başından kök uçlarına boylamasına kesilip uzun uzun dört parçaya ayrılır, şalgamlar  kibrit kutusu büyüklüğünde doğranır.

Bulgur bir tülbent içine bohçalanıp  bağlanır.

Sarımsaklar soyulup temizlenir,büyük dişler birkaç parçaya bölünür.
KURMA
Bohçalanan bulgur kavanozun dibine konur.
Doğranmış olan havuçlar ve şalgamlar karışık şekilde kavanoza yerleştirilir.
Tuz, şeker ve nohut taneleri  her yana dağılacak şekilde kavanoza serpilir.
Sarımsak,  limon tuzu, biber eklenir.
Kavanoza ağız kısmından 5 cm alta kadar hazır su  eklenir (5 lt’lik pet şişe).
Kavanozun kapağı kapatılıp yan yatırarak ve alt üst edilerek iyice karışması sağlanır.
Kavanoz, güneş ışığı görmeyen 20-25 C° lik loş bir yere konur, 2 günde bir yan yatırılarak,
ters çevrilerek çökelen malzemelerin kavanoz  içinde iyice karışması sağlanır, ağzı açılarak havalandırılır.
Bu işlem 5-10 defa tekrar edilir.

3 hafta sonra içilebilecek duruma gelebilir. Bu durum ortam sıcaklığına bağlıdır. Tadına, kokusuna bakarak olgunlaşma durumu kontrol edilir. Olgunlaşma yetersizse daha fazla bekletmeniz gerekir. Yeterliyse taneleri ayırıp süzerek kavanozlara veya şişelere dağıtıp ihtiyaç duydukça tüketebilirsiniz.

Doğranmış şalgamlar eriyor, işe yaramazlar fakat havuç taneleri daha diri oluyor.  Taneleri bir kavanoza doldurup şalgam suyu içinde saklayıp yiyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder