EVDE ŞALGAM SUYU YAPIMI Evde bulunan ve pazardan alınan malzemelerle
ev ortamında yapılmıştır.
MALZEME
- 8 lt’lik cam kavanoz
- 1.750 gr siyah havuç
- 600 gr şalgam turpu
- 1 bardak bulgur
- 2 kaşık toz şeker
- 2 kaşık kaya tuzu
- 20-30 adet nohut
- 4-5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1 kaşık kırmızı pul biber (toz biber olarak yaptığımız süs biberlerinin kaba kısmını kullandık.
- Turşuda kullanılan süs biberi veya cin biberi de olabilir. Acı olması istenmiyorsa koymayabilirsiniz).
HAZIRLAMA
Havuçların
başları ve kök uçları kesilip ayıklanır,üzerindeki toz,çamur gibi şeyler
temizlenir,tırtıklı bir bıçakla kabukları soyulmadan iyice temizlenir(kabuklar
kesilerek soyulursa eriyormuş).
Şalgamların
kabuğu soyularak yıkanıp temizlenir.
Havuçlar
başından kök uçlarına boylamasına kesilip uzun uzun dört parçaya ayrılır,
şalgamlar kibrit kutusu büyüklüğünde
doğranır.
Bulgur bir
tülbent içine bohçalanıp bağlanır.
Sarımsaklar
soyulup temizlenir,büyük dişler birkaç parçaya bölünür.
KURMA
Bohçalanan
bulgur kavanozun dibine konur.
Doğranmış
olan havuçlar ve şalgamlar karışık şekilde kavanoza yerleştirilir.
Tuz, şeker
ve nohut taneleri her yana dağılacak
şekilde kavanoza serpilir.
Sarımsak, limon tuzu, biber eklenir.
Kavanoza
ağız kısmından 5 cm alta kadar hazır su
eklenir (5 lt’lik pet şişe).
Kavanozun
kapağı kapatılıp yan yatırarak ve alt üst edilerek iyice karışması sağlanır.
Kavanoz,
güneş ışığı görmeyen 20-25 C° lik loş bir yere konur, 2 günde bir
yan yatırılarak,
ters
çevrilerek çökelen malzemelerin kavanoz içinde
iyice karışması sağlanır, ağzı açılarak havalandırılır.
Bu işlem
5-10 defa tekrar edilir.
3 hafta
sonra içilebilecek duruma gelebilir. Bu durum ortam sıcaklığına bağlıdır.
Tadına, kokusuna bakarak olgunlaşma durumu kontrol edilir. Olgunlaşma
yetersizse daha fazla bekletmeniz gerekir. Yeterliyse taneleri ayırıp süzerek
kavanozlara veya şişelere dağıtıp ihtiyaç duydukça tüketebilirsiniz.
Doğranmış
şalgamlar eriyor, işe yaramazlar fakat havuç taneleri daha diri oluyor. Taneleri bir kavanoza doldurup şalgam suyu
içinde saklayıp yiyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder