"

"
SEVGİLİ KARDEŞİM AYLİN COŞAR ONAT'IN ARAMIZDAN AYRILARAK SONSUZLUĞA UĞURLAYIŞIMIZIN ;13. YILINDA SEVGİ , RAHMET VE ARTAN ÖZLEMLE ANIYORUZ. O KADAR ÖZLEDİK Kİ; ATTIĞIMIZ ADIMDA, ALDIĞIMIZ NEFESDE HEP BİZİMLESİN. 17 AĞUSTOS 2011

9 Eylül 2018 Pazar

Üzüm Şıra Konservesi


İzabella Üzümü (Karadeniz üzümü)
Gönül Tarif
Üzümler yıkandıktan sonra bir torbaya doldurulur.Temiz bir çizme ile çiğnenerek suyu çıkarılır. Tencereye alınan üzüm şırası kaynatılır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara konarak yeni kapak ile kapatılıp ters çevrilir. Torba içindeki kabuklardan sirke yapılabilir.
Özge tarif
Üzümler yıkandıktan sonra taneleri çöplerinden ayıklanır. büyükçe bir tencereye taneler konur. 5 kilo üzüm için 500 ml su eklenir. ezici yardımı ile üzümler patlatılır. Yarım saat kadar kaynatılır.  Ilınınca sürterek kevgirden geçirilir. Tekrar bir taşım kaynatılarak kavanozlara konur ve sıfır kapakla kapatılır.Veya sıcak sıcak soda şişesine konur kapak basılır.
SİRKE YAPIMI
Suyu sıkılmış üzüm kabukları (pişmemiş olanlar) bir kavanoza doldurulur üzerini kapatacak kadar su konur. İçerisine uyandırılmış bir tatlı kaşığı kadar ekmek mayası konur. Bir hafta kabardıkça bastırılır. Hareketlenme durunca üzeri sirke anası oluşturmaya başlar o zaman karıştırmayı bırakın. Üzerini tülbent veya penye ile bağlayın. karanlık ılık bir ortamda bekletin. 2 ay sonra süzüp kavanozlara alın varsa sirke anası yoksa bir çay bardağı ev yapımı sirke ekleyin. Tülbent ile kapatın. Üzerinde sirke anası oluşturur. Bunu sonraki yılda kullanacaksınız. Sirkenin keskinliği ve tadı oluştuğunda ağzı dar şişelere doldurun ve sıkıca kapatın. Yıllarca durabilir. Bekledikçe daha iyi olgunlaşır lezzeti artar.



 bozulmadan kalabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder